keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hylätyksi tulemista pelkäävä mieli - apua NLP:stä?


Olen aina ajoittain lueskellut NLP- kirjallisuutta siitä lähtien kun vuonna 1998 psykologiharjoittelijana ollessani satuin törmäämään "NLP- mielikirjaan". Olen toisinaan muistanut jopa hyödyntää NLP:n ideoita itseni kanssa, ja joskus saan joitakuita vähemmän ennakkoluuloisia asiakkaitakin kokeilemaan erilaisia mielikuvaharjoituksia. Tänään haluan jakaa joskus muinoin vähän ehkä kömpelösti mukaillen suomentamani harjoituksen, jonka alkuperäinen versio löytyy englanniksi teoksesta Connirae&Steven Andreas: ”Heart of the Mind – Engaging Your Inner Power to Change with Neuro-Linguistic Programming.

Kyseessä on innostava ja kiinnostava NLP- klassikko, jos jaksaa pinnistellä englanninkielentaitonsa äärirajoilla. Mutta tässä siis minun versioni harjoituksesta, josta voi olla apua ihmisille, jotka kärsivät pelosta tulla hylätyiksi ja menettää jonkun tärkeän ihmisen rakkauden.

”Lähde johon voit aina luottaa”

 – miten käsitellä hylätyksi tulemisen pelkoa

Hylätyksi tulemisen pelko tuottaa jännittyneisyyttä ja varuillaanoloa, joka kuluttaa ihmisen psyykkistä energiaa. Monissa tilanteissa se estää ihmistä kokemasta turvallisuutta, nauttimasta olostaan ja toimimasta spontaanisti. Ihminen saattaa pelätä menettävänsä erityisesti jonkun tietyn henkilön. Tässä harjoituksessa käsitellään rakastavan ihmisen menettämisen pelkoa. Tarkoitus on luoda mieleen jonkun tietyn ihmisen tilalle sellainen rakkauden lähde, johon voi aina luottaa – ihminen itse.

1) Sulje silmäsi ja ajattele ihmistä, joka rakastaa sinua. Missä mielikuva sijaitsee? Millainen se on? Huomioi mielikuvan miellepiirteet (kuten etäisyys, koko, värit, kirkkaus, liikkuvuus, mahdolliset kehykset jne), aivan kuin näkisit mielessäsi kuvan tai videokuvaa ihmisestä, joka rakastaa sinua.

2) On tärkeää kokea olevansa rakastettu; siksi on oleellista varmistaa, että saat rakkautta. Ja luotettavin taho, jolta voit aina saada rakkautta ja joka ei katoa minnekään, olet sinä itse!

3) Kuvittele siis nyt itsesi rakastavana…

4) ... ja siirrä tämä kuva sinua rakastavan henkilön kuvan tilalle mielessäsi. Korvaa siis mielikuvassasi sinua rakastava henkilö kuvalla omasta itsestäsi. Sijoita kuva juuri samaan kohtaan sisäisessä näkymässäsi, miellepiirteiltään samanlaisena kuvana kuin alkuperäinen mielikuva oli (eli sama koko, etäisyys, värit, kirkkaus jne).

5) Kuvittele elävästi, miten sinä annat itsellesi sen rakkauden jota tarvitset. Mitä tapahtuu? Miltä se tuntuu, kun saat rakkautta itseltäsi?

6) Jos haluat, mene mielikuvassasi vielä lähemmäs rakastavaa itseäsi, niin voit kokeilla, miltä tuntuu olla rakastava itse. Voit myös astua mielikuvassasi rakastavan itsesi paikalle… Kokeile miltä tuntuu olla "itseä rakastava itse".

7) Ehkä haluat mielikuvassasi vaikkapa halata itseäsi.

8) Kun olet täysillä nauttinut tästä rakkauden antamisen ja saamisen tunteista, voit palata nykyhetkeen ja avata silmäsi. Sinulla on mukanasi kaikki kokemasi rakkauden tuntemukset, ja ne edelleen vahvistuvat sinussa.

9) Kun sinä nyt koet entistä elävämmin rakastavasi itse itseäsi, voit kokea olevasi luottavaisempi ja rakastavampi myös suhteessa rakastettuusi.

P.S. Huomauttaisin vielä alkuperäisversiota täydentäen, että jos on vaikea keksiä ensimmäiseen mielikuvaan ketään, jonka arvelisi itseä rakastavan, voi kehitellä oikean ihmisen sijasta haavekuvan; siis, millainen olisi ihminen, jonka voisin kuvitella rakastavan itseäni? Ja kun saa elävän mielikuvan jonkinlaisesta rakastavasta ihmisestä, voi sijoittaa sen mielikuvan tilalle oman rakastavan itsen.

Itseäsi ja omaa rakkauttasi et voi menettää, jos vain haluat rakastaa itseäsi. Päätät itse, hylkäätkö itsesi vai et. Suosittelen, että et hylkäisi! Ehkä maailma olisi vähän parempi paikka, jos yhä useammat ihmiset lakkaisivat pelkäämästä ja uskaltaisivat rakastaa. Itseään siis myös, kun eihän se kuulemma muittenkaan rakastaminen muuten onnistu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti