lauantai 19. toukokuuta 2018

Aivoista arkikielellä: Suojellaan ihmeellisiä aivojamme!

Aivot ovat elimistön tärkein säätelykeskus, ja niiden hyvinvointi on koko elimistön hyvinvoinnin perusta. Terveet aivot mahdollistavat monipuolisen ja kiinnostavan elämän. Onneksemme aivot muokkautuvat koko ihmisen elinajan, joten vaurioittenkin korjaantuminen on ainakin jossain määrin mahdollista. Aivot tarvitsevat säännöllisesti ja keskeytyksettä erilaisia ravinteita ja happea. Hapenpuute voi konkreettisesti vaurioittaa aivoja, ja arjessakin on usein todettavissa, että huonohappinen ilma hankaloittaa aivojen toimintaa. ”Happihyppelyt” ovat siis oikeasti hyödyllisiä aivotyötä tekeville. Myös erilaisten ravinteitten puutokset näkyvät aivotoiminnassa ja sitä kautta kognitiivisessa toimintakyvyssä, jaksamisessa, mielialassa ja käyttäytymisessäkin.

Aivot oppivat jatkuvasti uutta ja muovautuvat koko elinikänsä, mutta ne ovat myös jatkuvasti alttiina ympäristön haitallisille vaikutuksille. Myös sisäsyntyinen stressi on syövyttävää aivoillemme, ja aiheuttaa esimerkiksi muistamisen ongelmia. Aivojen vauriot näkyvät mm. muutoksina tiedon käsittelyssä, tunne-elämässä, ja persoonallisuudessa.

Omilla elintavoilla voi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin ja ehkäistä ja ainakin hidastaa aivosairauksien puhkeamista ja ikääntymisen tuottamia muutoksia. Aivojen monipuolinen käyttäminen ja uusien taitojen opettelu siis kannattaa. Mitä enemmän käyttää aivojaan, sitä vastustuskykyisemmät ne ovat myöskin niiden toimintaa uhkaaville vaaratekijöille. Mutta: pitkään jatkuva ylikuormitus on haitaksi. Liialliset aistiärsykkeet, liian haastavat tunnekokemukset, liian kovat älylliset suorituspaineet tuottavat stressiä, ja aivoihin ”käsittelemättä” jäävä stressihormonitulva voi tuhoa aivosoluja. Stressiä voi kuitenkin opetella käsittelemään, tunnetilojaan tasaamaan, suorituspaineita sietämään, joten ei kannata panikoida, vaikka huomaisikin olevansa kuormittavassa elämäntilanteessa. Esimerkiksi tietoisen läsnäolon harjoittelusta ja erilaisista hapensaantia tehostavista ja sykettä madaltavista hengitysharjoituksista voi saada todella paljon apua aivojensa suojelemiseen ja samalla tunteittensäätelynsä kehittämiseen.

Pitkittynyt stressi voi tuottaa uupumusta ja masennustilan. Masennus vaikeuttaa uuden oppimista ja heikentää keskittymiskykyä. Kun mikään ei oikein kiinnosta ja innosta, myös aivoja hoitavat asiat jäävät herkästi tekemättä. Pitkäkestoinen uupumus ja masennusolo onkin tärkeä tunnistaa ja hoitaa. Itselle mielihyvää tuottavat asiat ovat tärkeitä masennuksesta toipumisessa, ja on hyvä saada tarvittaessa myös tukea siihen, että saisi tehdyksi juuri näitä asioita. On hyvä tiedostaa, että mielikuvituksen käyttö ja muisteleminen aktivoivat myös aivoja, ja mieliala kohenee, jos mielensisältö on myönteistä! Luonnossa oleskelu lievittää stressiä ja on muutenkin psyykeä hoitavaa, ja ulkona ollessa aivot saavat happea.

Muita aivoterveyttä ylläpitäviä ja aivosairauksia ennaltaehkäiseviä asioita:

· ylipainon pudotus ja välttäminen, sekä muihin sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöihin puuttuminen

· muiden sairauksien hoitaminen ja kokonaisterveyden vaaliminen

· turhien pään iskujen välttäminen

· alkoholin, tupakan ja muitten huumeitten välttäminen

· säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio: kasvisrasvat ja kalarasvat, A-, B-, C- ja E-vitamiinit

· säännöllinen liikunta, myös hyötyliikunta

· riittävä uni ja lepo

· masennusoireitten hoitaminen

· stressin ja erilaisista syistä johtuvan ylikuormittumisen välttäminen

· itselle mielekkäitten sosiaalisten suhteiden vaaliminen

· harrastukset, kulttuurista nauttiminen, erilainen puuhastelu

· opiskelu ja uusien asioiden opetteleminen

· ristisanatehtävät ja muut ”pään vaivaa” vaativat tehtävät, erilaiset pelit



ONNITTELUT! Jos luet tätä juuri nyt, teet jo jotakin aivojesi eteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti