sunnuntai 24. joulukuuta 2023

Inklusiivista Joulua ihan kaikille olevaisille! (Joulukalenterini 24. ”luukku”)

Kuva: Henri Kähkönen

Yhtenä mietiskelyhetkenäni ymmärsin, että olin lopultakin onnistunut sisäistämään kahden uudehkon sivistyssanan merkitykset eräässä sosiokulttuurisessa ilmiössä. Tarkistin ne määritelmät vielä sanakirjasta (koska en useinkaan ole aivan varma kuulemieni sanojen täsmällisistä merkityksistä, niin että rohkenisin niitä sanoja käyttää omissa julkisissa pohdinnoissani):

Inklusiivinen = ”sisällyttävä, mukaan ottava, yhteiskuntaan ja yhteisöön integroiva”

Eksklusiivinen = ”poissulkeva; yksinoikeuteen perustuva, valikoiva, rajoittava, suljettu”

Minulle tuli näet tarve ilmaista eräs asia mahdollisimman yksiselitteisesti.

Uskonnollisuus on eksklusiivista.

Hengellisyys on inklusiivista.

Jos joulunvietto on uskonnollista, se herkästi sulkee hartaudenharjoituksissaan pois esimerkiksi ”vääräuskoiset” ja ”syntiset”.

Jos taas joulunvietto on hengellistä, se jakaa rauhan, rakkauden ja toivon ilosanomaa aivan kaikille, niille ”vihamiehillekin”, eikä pelkästään omalle ”eliittiväelle”. Ja koko luomakunnalle, eikä vain ihmisille; ihan kaikille olemassa oleville otuksille ja eliöille!

Kaikkein parasta Joulua siis myös uskonnollisille ihmisille, ja myös materialisteille, nihilisteille, hedonisteille ja kaikille muillekin, jollaisista en henkilökohtaisesti erityisemmin pidä! Mutta haluan kaikille parasta!


Koska parasta, mitä ihmisille (myös inhottaville ja vihamielisille) voi tapahtua tällä pallolla, on ”valaistua”, ja sehän saa aikaan pelkkää hyvää muillekin. Ja koko luomakunta pelastuu!


Tulkoon siis valkeus aivan kaikkien ylle tänä Jouluna! Maailman Valo on syntynyt, syttynyt ja loistaa pimeyden keskellä.


Post Scriptum: En tiedä miten tiuhaan teen päivityksiä tämän näännyttävän adventtihommelin jälkeen, mutta joka tapauksessa hyvää vuodenvaihdetta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti