sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Hyödyllinen kausikoriste! (Joulukalenterini 10. ”luukku”)

Kuva: Henri Kähkönen

Muutamia vuosia sitten poimin ”NLP-guru” Jamie Smartin englanninkielisestä luennosta kuvaukset ”kymmenestä myrkyllisestä ansasta” (nykyään puhuttaisiin varmaan ”toksisista”). Nämä ”ansat” vaikuttavat minusta edelleen osuvilta, vaikka olen tässä vuosien mittaan lueskellut paljon muutakin henkiseen kasvuun liittyvää.

Yksi Jamie Smartin kuvailemista mielen ansoista on nimeltään ”Snow-globing”, joka viittaa sellaiseen koristepalloon, jossa on sisällä nestettä ja olevinaan lumihiutaleita.

Lainaan tässä omaa tekstiäni:

Ihmisen ajatukset ovat usein yhtä sekaisin ja tukossa kuin lasipallo, jossa tekolumi on ravistelun myötä levinnyt ja kohonnut täyttämään maiseman. Elämä näyttää silloin kaoottiselta ja hallitsemattomalta. Ihminen luulee, että tämä näkymä on totta. Hän luulee, että hänen ajatuksensa kuvaavat todellisuutta. Mutta ne ovat vain ajatuksia! Ne ovat hänen tulkintansa siitä, mitä hän näkee ja kokee.

Ihmisen omat ajatukset ovat siis usein totuuden peittona. Kun ihminen pysähtyy ja odottaa, ajatukset seestyvät, näkymä kirkastuu, ja totuus paljastuu.

Ihmisen todellinen olemus on kirkkautta ja selkeyttä. Ajattelu voi olla sekaisin, mutta maailmankaikkeus ei ole! (Itse näen tämän siten, että yhteys Korkeampaan Voimaan kirkastaa ajatukset ja auttaa näkemään todellisuuden sellaisena kuin se on. Pysähtyminen ja hiljentyminen auttavat kokemaan tätä yhteyttä.)

Niin että jos sinulla sattuu olemaan sellainen (vaikkapa jouluinen) pallokoriste, voit käyttää sitä apuvälineenä pysähtymisessä ja hiljentymisessä, aina kun tuntuu, että hösellät liikaa ja olet oman mielesi sokeuttama!

Istahda alas, ravistele palloa ja pysäytä liike. Seuraa sitten keskittyneesti, miten hiutaleet laskeutuvat pohjalle. Samalla myös ajatuksesi lakkaavat pyörimästä, mielesi selkenee ja kehokin alkaa rauhoittua.

Lue tästä kuvaukset muistakin ”myrkyllisistä mielenansoista”:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti