sunnuntai 3. joulukuuta 2023

Odottamisen iloa! (Joulukalenterini 3. ”luukku”)

Kosmista valoa? Näistä väreistä voi saada energiaa tehdä sitä
mikä on tarpeen...
Tänään eletään jo adventtiaikaa, ja jouluaattoon on nähdäkseni kolme viikkoa. En ole niitä ihmisiä, jotka haluavat vaihtaa kotinsa sisustuksen jouluväreihin ja laittaa esille kaikkea mahdollista jouluista. Lähinnä ajattelen, että olisi hyvä siivoilla vähän paremmin ja laajemmin, viedä kierrätettäviä materiaaleja pois eteisestä ja ulkoeteisestä, ja sitten ehkä laittaa valotähti ikkunaan. Ja joitakin omia ”sotkuja” voisi siivota pois olohuoneesta joulupäivien ajaksi, että sinne mahtuu useampi ihminen ja koira paremmin oleskelemaan.

Viimeistään aatonaattona meillä on tapana laittaa johonkin ikkunaan punainen tai vihreä verho, ja aattoaamuna laitetaan kuusi koristeineen. Ja sitten on jonkin verran kynttilöitä, muttei mitenkään ylettömästi. Pöydän kattaus on tavallista siistimpi, kun syömme puuroa aattoaamuna, ja etenkin sitten kun syömme jouluruuan. Omana perinteenä on myös se, että teemme nukkehahmoista jonkinlaisen seimiasetelman olohuoneeseen. Joskus siellä on ollut myös enkelintapainen hahmo, joskus paimenia, ja joskus tietäjiä ja kameli. Ja tietysti tämä asetelma yritetään jollain keinoin valaista, koska ideanahan on juhlistaa ”Maailman Valon” syntymää.

Ihmisille, jotka ylipäätään viettävät jonkinlaista joulua, olisi tärkeintä se, että siivoaapa tai mitä sitten tekeekään, tekee sen hyvillä mielin; ilon ja rauhan tilassa. Jos juhlistamiseen liittyä pakkoa ja paineita, tai jopa ahdistusta, kannattaa ehkä tarkistaa asennettaan ja kokeilla tehdä toisin. Joskus saattaa olla tarpeen tehdä radikaali muutos siinä, mitä konkreettisesti tekee (tai jättää kokonaan tekemättä); joskus sisäinen muutos riittää, niin että tekee saman, minkä ennenkin, mutta rauhallisesti ja ilolla.

Hyvän odottaminen voi olla iloinen ja toiveikas asia, vaikka maailmalla onkin nyt kovin pimeää. Eikä ilon herättelyyn tarvita välttämättä mitään ulkopuolista materialistista (eikä varsinkaan elitististä) – se voi löytyä sisäisen kokemuksen kautta; vaikkapa meditoimalla / rukoilemalla, tai visioimalla jotakin ilahduttavaa.

Mutta jos joku toinen näyttää tarvitsevan tänään apua ilon herättelyyn, ole sinä se herättelijä! Ilahduta siis toisia – Saat varmasti jotain takaisinkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti