keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Todellista itsenäisyyspäivää! (Joulukalenterini 6. ”luukku”)



On arvokasta saada elää näinkin autonomisessa maassa; voisihan tilanne olla todella paljon huonompikin, etenkin ulkoisten olosuhteitten näkökulmasta. Ja kuitenkin, valtiollisen tason periaatteellinen ja teoreettinen itsenäisyys ei tietenkään takaa sitä, että olisimme sosiaalisella, psyykkisellä tai henkisellä tasolla itsenäisiä ja riippumattomia.

Todellista autonomiaa on olla tietoinen ja vapaa oman mielensä vallasta.

Tiedostamaton mieli saattaa olla täysin sokea omille riippuvuuksilleen, reaktiomalleilleen ja vaikuttimilleen, eikä se siis aina toimi niin kuin olisi rakentavaa, vaan usein jopa päinvastoin. Tiedostamatonta mieltä voidaan myös johdatella ja manipuloida; viedä kuin pässiä narussa jonkun toisen tahon pyrkimysten mukaan. Esimerkiksi monenlainen markkinointi puree höppänöihin, jotka eivät tiedosta oikeita, todellisia tarpeitaan. Tiedostamatonta mieltä voi myös harhauttaa ja pelotella tekemään jotakin sellaista, mikä hyödyttää jotakin toista tahoa, mutta käy ennen pitkää itselle haitalliseksi tai rajoittavaksi. Tiedostamaton, omiin toimintakaavoihinsa ja ”tunnelukkoihinsa” kiinnittynyt, itsekeskeisyyden ja/tai kärsimyksen sumentama mieli on altis kaikenlaiselle ulkoiselle vaikuttamiselle.

Tee palvelus todelliselle itsellesi ja vapauta itsesi mielesi vallasta harjoittelemalla tietoisuutta, esimerkiksi tällä tavoin.

Pohdintaa vuosien takaa:

"Olemmeko me todella itsenäisiä?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti