tiistai 12. joulukuuta 2023

No panic, koitapa jaksaa äläkä masennu! (Joulukalenterini 12. ”luukku”)


Tänään on epäenerginen olotila ja koskee hieman korvaan. Toivottavasti en ole tulossa flunssaan… Ennen joulunajan lomapäiviä on vielä melko ruuhkaisia työpäiviä, ja olisi hyvä, ettei ehtisi nääntyä sairaalloisen väsyneeseen kuntoon ennen joulunpyhiä, koska olisi tietysti mukavampi olla suhteellisen terve ja kohtuullisen jaksavainen… esimerkiksi siksi, koska joittenkin syötävienkin syömäkelpoisuus saattaa olla minun toimintakyvystäni kiinni. Ja muutenkin. Onhan yleensäkin tylsää olla sairaana vapaapäivinä.

No, ei kannattaisi panikoida, mutta kun mietityttää, riittääkö aika ja jaksaminen tähän kaikkeen ”ylimääräiseen”, mitä haluaisin tehdä, sen lisäksi, että joitakin asioita pitää vain tehdä, kuten palkkatyötä… Mutta jospa malttaisin ottaa nyt rauhallisesti tämän aamun, koska eihän tässä oikeasti ole mitään paniikkia vielä, koska oli tarkoitus aloittaa työt vasta kymmenen jälkeen, että saa ylityösaldoa pois…

Asiaan siis. Olen viime aikoina plarannut läpi vuosia sitten (eli 2012 alkaen) kirjoittamiani postauksia, ja todennut, että osassa on ihan järjellistäkin asiaa, jonka kertaaminen ei olisi pahitteeksi itsellenikään. Ainakin nyt, kun olen väsynyt ja on epämääräisen höntti olo päässäkin, ja tulee paljon kielteisiä ajatuksia (kuten: ”En jaksa mitään!”), olisi hyvä muistutella itseään keinoista, joilla voi itse vaikuttaa mielialaansa.

Masennuksen hoitoon liittyvät tekstini ovat olleet luetuimpia tässä blogissa julkaistuja postauksia. Ja itse asiassa, silloin, kun vanhin niistä tuli julki, ei tainnut olla vielä olemassa edes kaikkia Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia, joten, jos joku googlasi vaikkapa ”masennuksen itsehoito”, blogini tuli hakutuloksissa ihan alkupäähän.

No, nykyään löytyy onneksi laadukkaammankin oloisia omahoito-ohjeita kuin se minun laatimani… Minä en nääs JAKSA tehdä oikein mitään kovin virallista ja fiiniä vapaa-ajallani. Enkä ole niin sanotusti ”kunnianhimoinen”, enkä perfektionistikaan, ainakaan kaikessa. Enkä ainakaan nyt…

Joten, kertaanpa vielä itse, ja kerratkoon myös se, ken tahtoo, näitä joitain mielialan hoitamiseen liittyviä ohjeitani:

Masennuksen itsehoito...

Hyväksi havaitsemiani keinoja...

Jälkisanat: Well… hiukan virkeämmäksihän tuosta jotenkin muuntui…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti